Забележителности в Смолян

Хотел Смилен > Забележителности в Смолян

Забележителности в Смолян и Родопите


Заобиколен от извисяващи се скали, обли хълмове, ливадите и спокойните езера на величествената планина Родопи, Хотел Смилен се намира на спиращо дъха място - тихите и слънчеви южни склонове на Снежанка, по които са разпръснати известните Смолянски езера.


В сърцето на Родопите, около хотел „Смилен“, ще намерите много интересни места за разходка и почивка. Районът изобилства от екопътеки, природни забележителности и исторически места, които заслужават да се видят.


град Смолян

Информация за Смолян


Смолян е образуван на 18 юни 1960г. от градовете Смолян и Устово и селата Езерово и Райково. Административният център на област Смолян е с население 28 160 души, което го прави най-малкият областен град. Смолян е известен с това че е най-дългият град, около 25 км.

Селището датира от дълбока древност, името на града идва от славянското племе смоляни. Старогръцки източници свидетелстват, че родопското светилище на Дионисий било издигнато на високия връх Зилмисос. С този район се свързва и пребиваването на Орфей. В града може да се насладите на автентични родопски къщи във възрожденски стил. Град Смолян се намира на непосредствена близост до ски курортите Пампорово и Чепеларе


Най-популярните забележителности в Смолян


Орфееви скали

Орфеевите скали се намират на около 20 минути от връх Снежанка. Маршрута е лесен и добре маркиран. Разходката си заслужава заради спиращата дъха панорамна гледка! Смолянските езера и върховете на Родопите! Името на Орфеевите скали идва от митичния певец Орфей. Легендите твърдят че той се е вдъхновявал от гледките, свирил на арфата си, а музиката му се носела из целите Родопи.


Екопътека “Невястата”

невястата

Екопътека Невястата се намира между пътя Смолян и Пампорово. Ще я намерите на входа за манастира „Св. Пантелеймон“. Пътеката е с дължина около 900 метра, а маршрута е подходящ и за неопитни туристи. Невястата води до един от символите на град Смолян - Скала Невястата (Турлука). На мястото има стена за катерене, беседки, алпийски тролей и детска площадка.


пещера Дяволско гърло

Пещера Дяволското гърло е една от забележителните феномени на Триградското ждрело, намира се на 1,5км от Триград. Тя е отворена целогодишно, на всеки час се събира група и можете да влезете с екскурзовод. Дължината пещерата е около 1 км, а самия маршрут около 350 метра. Тя е цялостно обезопасена с парапети, с постоянна температура от 8 градуса.


Момчиловата крепост

Момчиловата крепост се намира източно, на 20км от Смолян, край Село Градът. Крепостта е построена, вероятно през VI век, служела е срещу варварските нашествия. Построена на стратегическо място, с пряк изглед към крепостите Кечикая и Турлука. Крепостта е била опожарена при славянските нашествия. На това място оживяват легендите за Момчил войвода.


Вижте и останалите забележителности, през менюто в ляво

Културни забележителности в град Смолян


Регионален исторически музей „Стою Шишков“

невястата

В най-старият музей в Родопите, създаден през 1935 година, можете да видите ексозицията - „Културно-историческото богатство на Родопите от древността до наши дни“. Музеят разполага с над 150 000 културни артефакти, което го прави една от задължителните забележителности която трябва да посетите!


Художествена Галерия

Художествената галерия е създадена през 1964 година. В нея можете да се насладите на произведения от българи и чужди художници. Експозицията наброява приблизително 2000 произведения. Голяма част от произведенията са вдъхновени от родопския бит, традиции и природни гледки.


Планетариумът в Смолян

Планетариумът в Смолян

Планетариумът в Смолян е най-голямата астрономическа обсерватория в България. Отваря врати през далечната 1975 година. Планетариумът разполага с телескоп – рефлектор, в основната зала под високия 3 метров купол. Планетариумът разполага с още 3 телескопа, с които при ясно небе може да се наблюдава през деня.


Мемориална къща музей „Ласло Наги“


Катедрален Храм „Свети Висарион Смоленски“