Червената скала

Червената скала

Голямата стена (1639 м.)


червената скала

Червената скала, както я наричат местните хора, е отбелязана в картите като Голямата стена (1639 м.). Скалата е огромен отсечен риолитен блок, който се вижда от Смолян – западната част на града, на преден план вдясно под връх Голям Перелик.


Като гости на Хотел Смилен всяка сутрин ще можете да се наслаждавате на тази великолепна гледка от своята стая – скалата се вижда в “ляв профил” .


Червената скала е известна най-вече с легендата, която се носи за нея. Оттам идва и името й. Според преданието, по време на турското робство една девойка от селото пасяла стадо овце в близост до скалата когато проследена и нападната от турчин побягва и за да спаси честта си се хвърля от 100 метровата скала. Заради оставените червени кървави следи местното население я нарича „Червената скала”.


червената скала

Всъщност, скалата се обагря в червено при всеки изгрев, защото е ориентирана право на изток и първите слънчеви лъчи я правят червена. Може да наблюдавате това от терасата на хотела, в някоя прохладна, свежа лятна сутрин, докато пиете сутрешното си кафе.


Маршрутът до скалата и обратно от и до Хотел Смилен е с продължителност 1,30 ч. Пътеката е много добре маркирана и макар да е стръмна в първата си половина, усилията си заслужават – гледката от върха на скалата е страхотна. Скалната площадка на върха е обезопасена с метален въжен парапет, но все пак внимавайте.