Екопътека „Каньонът на водопадите”

Хотел Смилен > Забележителности в Смолян > Екопътека „Каньонът на водопадите”

Екопътека „Каньонът на водопадите”

Опитайте, заслужава си!


Каньонът на водопадите

Екопътека „Каньонът на водопадите” се намира в близост до хотел Смилен и предоставя чудесна възможност да се насладите на изумителни гледки и природни чудеса. Екопътеката е уникална - преминавайки на границата на резервата „Сосковчето”, тя разкрива природните феномени и биологичното разнообразие на защитената територия. И всичко това може да откриете на няколко километра от центъра на гр. Смолян!zlatograd

Маршрут, около 10км - 3 до 5 часа!


Маршрутът е около 10 км и може да бъде взет за около 3 до 5 часа. Маркиран е, но на места се налага внимателно да търсите знаците, особено ако пътеката не е почиствана от клони и паднали дървета в последните години. Специалната карта на хотел Смилен ще ви помогне да се ориентирате. Препоръчваме по пътеката да тръгвате екипирани – поне с леки, но здрави обувки и топла връхна дреха, както и да оставите съобщение.


Горният край на екопътеката се намира в района на р. Крива река – на около 15 минути пеша от хотел Смилен, нагоре по пътя за Превала и с. Стойките. Първоначално пътеката следва маркировката на маршрута за х. Перелик, но на един от завоите на пътя за хижата се отклонява към резерват “Сосковчето”. Следва приятен заслон, кратко изкачване и през една билна поляна започва спускане към “каньона” на р. Герзовска. Минаваме през изключително живописните камъни, обрасли с мъх и боровинкови храсти – Ритлите. След стръмно спускане пред нас се изправя огромно вековно дърво, откъдето всъщност пътеката започва да следва река Герзовска, надолу по течението й. По реката са преброени 46 водопада, но вие няма да видите всички, а само около 10 от тях. Слизайки надолу по пътеката пред вас постепенно се разкрива поредица от малки, но атрактивни водопади - Ропката, Казаните, Сърцето, Каскадите. Най-големият водопад е „Орфей” с височина над 68 м, където водата облива внушителната скала на няколко потока, наподобяващи струните на арфата на Орфей. Непосредствено преди „Орфей” е водопадът „Сърцето”, а „Камен улей” наподобява на гигантска водна пързалка за спускане. По-надолу пътеката се разширява, а потоците прерастват в сериозна река, която пътеката живописно “прескача” с помощта на дървени мостчета. Отделете време за качване и на наблюдателната площадка малко встрани от пътеката – гледката си заслужава.


В долния си край пътеката свършва при изоставен рибарник, а по пътя от него се излиза на главния и единствен път за с. Мугла, до старата автобаза. Завивате надолу (на изток) по пътя и след малко сте в западната част на гр. Смолян – кв. Средока. Може да вземете такси и колкото и да ви звучи невероятно след 20 минути ще бъдете в хотел Смилен – а сте прекарали деня сред дивата и недокосната от човешка намеса природа... Опитайте, заслужава си!