Каньон Горло край село Кошница

Хотел Смилен > Забележителности в Смолян > Каньон Горло край село Кошница

Каньон Горло край село Кошница

Каньон Горло край село Кошница

Каньон Горло се намира край китното село Кошница и представлява една малко известна, но за сметка на това изключително красива природна забележителност в Родопите. Мястото със сигурност ще породи любопитство у запалените пътешествениците, които вече са посетили по-популярните забележителности в района на град Смолян.

Повече за каньона Горло

Горло е каньон на река Арда, разположен в близост до Смолян, и по-конкретно между селата Кошница и Смилян (последното се слави с вкусния си боб). За да се стигне до каньона, се минава покрай оградата на градина. Оказва се, че той е добре скрит от погледа и откриването му може да се окаже доста трудна задача заради липсата на достатъчно ясни указателни табели. И въпреки това, стигне ли човек веднъж до Горло, ще осъзнае, че усилията са си заслужавали – мястото завладява с красотата и спокойствието на бавно течащите речни води.

Малко повече информация за село Кошница

Кошница е китно родопско село, разположено по горното течение на река Арда, близо до селата Могилица, Арда и Смилян. Къщите са наредени в котловината като в голяма кошница. Твърди се също, че след дъжд се образува дъга, която наподобява дръжка на кошница. Оттук и името на селото.

Коя забележителност се намира близо до каньона Горло

Съвсем близо до каньона може да се посети друга забележителност. Тя е доста по-известна и до нея се стига по-лесно. Това е крепост „Калето“, която се издига на 1006 м височина край село Кошница. Крепостта е разположена на хълм върху проходна пещера, под чийто свод са изградени места за отдих. В миналото функциите й са били военно-отбранителни. Археологически проучвания показват два периода на функциониране – през VI в. и от XI до XIII в. За да се стигне до „Калето“, се изкачват стръмни стълби и се минава през пещерата. От крепостта се разкрива впечатляваща гледка към село Кошница. За посетителите са изградени беседка и наблюдателна кула.