Орфееви скали

Орфееви скали

Планинският курорт Пампорово е чудесна дестинация не само през зимата, когато привлича запалените скиори и сноубордисти, но и през лятото. Едно от доказателствата за това са Орфеевите скали. Те може и да не се нареждат сред най-популярните забележителности в района, но определено са красива природна забележителност, която си струва да се посети. Освен това, дори да не е чувал за Орфеевите скали, човек със сигурност е чувал поне за Орфей, чието име носят те.

Какво разказват легендите за Орфеевите скали

Според предаваните от поколение на поколение легенди на тези скали Орфей прекарвал много време и черпел вдъхновение за своите песни. Оттук се разкриват спиращи дъха гледки към красивата природа на Родопите и могат да се видят част от Смолянските езера.

Орфееви скали

Повече за Орфей

Орфей е легендарен тракийски певец, който със своята музика и песни въздействал на хора и на животни. Неговата любима Евридика била ухапана от отровна змия в деня на сватбата им. Орфей слязъл в подземното царство, където получил позволение да я изведе, но при едно условие – да не я поглежда, докато не излязат на светло. Докато вървели по стръмния път, той не устоял и се обърнал към Евридика. Тогава любимата му се върнала завинаги в подземното царство.

Орфееви скали - Местоположение

Орфеевите скали се намират под връх Снежанка. До тях може да се стигне за около 15 – 20 минути по маркирана пътека, която води началото си от върха. Вървейки към тази природна забележителност, туристите имат възможност да се насладят на красивата природа, а след това биха могли да комбинират разходката си с пикник на специално обособени за тази цел места.

И не на последно място, за да си осигурят прекрасно преживяване и да си създадат незабравими спомени от това живописно място, посетителите трябва да са изключително внимателни – все пак скалите се издигат на голяма височина и не са обезопасени.

Маршрут от Хотел „Смилен“ до скалите

Хотел Смилен, е един от малкото хотели в Смолян, който са разположени в близост до най-популярните забележителности на Смолянска област. До Орфеевите скали, ще ви предложим два маршрута:

1. Маршрут през ски лифт Смолянските езера

Маршрут до Орфеевите скали

Маршрута през лифта Смолянските езера е подходящ и е на достатъчно близко разстояние, за да го изминете пеша. След като излезете от паркинга на хотела, завивате на ляво, вървите по асфалтиран път. Ще минете през целия квартал Езерово. Пътя ще ви изведе на главния път към Езерата. Следвате маркировките, които ще ви изведат на лифта за Снежанка. Цялото разстояние е около 3км, с кола е около 5 минути. След като се качите на върха, отново следвайте табелите, пътя е много добре отбелязан. Маршрута е лек и подходящ и за неопитни туристи, прехода е 20 минути от връх Снежанка до скалите.

2. Маршрут през Пампорово

Маршрут до Орфеевите скали