Широка Лъка

Широка Лъка

широка лъка

Това е едно красиво село в долината на река Широколъшка в Родопите. От Смолян го делят 23 км, а от зимния курорт Пампорово – 16 км. Името му произлиза от старобългарска дума, която означава „лъкатушене“.

Съществуващото от XVII в. село днес се слави с автентичната си възрожденска архитектура. Освен това името му се свързва с родопската песен. Не е случаен фактът, че именно тук се намира Национално училище за фолклорни изкуства „Широка лъка“.

Забележителности около Широка Лъка

Мястото очарова посетителя с красивите си къщи в характерния за Родопите стил. Те са на два етажа, с малки прозорци и еркери. Могат да се видят и други забележителности, сред които паметникът и къщата музей на Капитан Петко войвода, родната къща на Екзарх Стефан І (висш православен духовник), както и Етнографският музей, чиято сбирка показва нагледно как е изглеждала родопската къща след Освобождението. Интерес за посетителите представлява също църквата „Успение Богородично“. Според легендата тя е изградена през 1834 г. с дружните усилия на християните от селото само за 38 денонощия. Храмът е част от комплекс с прилежащи сгради, които са оградени от висок каменен зид.

Песпонеделник в Широка Лъка

Това е местен фестивал, провеждан всяка първа неделя на март, на който окичени със звънци кукери гонят злите сили. В Песпонеделник взимат участие както местни кукери, така и гостуващи български и чуждестранни групи. На празника се пеят родопски песни и се извиват хора.

Какво предлага селото на любителите на природата

Широка лъка е чудеснa дестинация за всички, които обичат природата и пешеходните преходи. Оттук тръгват различни по дължина туристически маршрути.

Скални образувания в района

Момата и Главата са два скални феномена в района на селото, които туристите имат възможност да видят. Както може да се досети човек, Главата отдалеч наподобява човешка глава. Момата пък дължи името си на факта, че основната скала прилича на девойка, а камъните около нея напомнят на стадо овце.