Скалния масив Невястата

Хотел Смилен > Забележителности в Смолян > Скалния масив Невястата

Скалния масив Невястата

Наричан още и Турлука


златоград

Скалния масив Невястата (Турлука) е част от уникалния естествен ландшафт в долината на р. Черна, разположена западно от град Смолян. От скалата се открива панорамна гледка към целия Кайнадински рид и град Смолян.


Съществуват редица легенди, дали името на скалата. Една от тях разказва, че смолянска девойка, изгора на един от четниците на Караджа войвода, била поискана за жена от местния турски владетел. Тя се съгласила, но поискала преди сватбата да погледне за последен път родното си място. Отскубнала се и се хвърлила от скалата. Оттогава скалата носи името „Невястата”.


zlatograd

Екопътека Невястата


От арката на параклиса „Св. Панталеймон” към скалата Невястата е създадена екопътека, която е много лесна и достъпна, маркирана и обезопасена. Тя е с дължина 950 м, има 3 панорамни площадки, площадка за деца, 4 маршрута за скално катерене с различна степен на трудност, вкл. желязна стълба (via feratta) и изкуствена стена за катерене. В края си тя стига до т. нар. “тролей” – опънато над пропаст стоманено въже, по което можете да се спуснете със специалната екипировка на алпийския клуб, който стопанисва съоръженията тук. Чувството за полет над долината е страхотно, заслужава си да опитате! Скалния масив се намира на само 6км от хотел Смилен в Смолян.


От хотел Смилен до скалата Невястата може да стигнете по два начина. Лесният е с кола по панорамния път за Пампорово. Пътят се изкачва до къмпинга на СБА, минава покрай него и след 10 минути се стига до арката на параклиса „Св. Панталеймон”, където е изкуствената стена за катерене и началото на екопътеката. Другият начин е да повървите пеша по пътеките между ливадите над кв. Езерово, в подножието на скалите, ограждащи връх Снежанка. Излиза се направо на къмпинга на СБА, а оттам – по панорамния път за Пампорово се стига до арката на параклиса „Св. Панталеймон”. Вторият вариант, заедно с разходката и атракциите по екопътеката ще ви отнеме повече време – около 3-4 часа, но пък какъв апетит ще ви се отвори след това...