Смолянски езера

Смолянски езера

  • Местоположение: На 2км от хотел „Смилен“, на 6 километра от Смолян, посока Широка Лъка
  • Уебсайт: Смолянски езера
  • Google карта: Google Map
смолянски езера

Атрактивните, като туристическа дестинация, Смолянски езера са разположени по левия склон на долината на Черна река, от Орфеевите скали чак до самия град Смолян, намират се в Буковата планина в Средните Родопи. Образувани са в тилните понижения на голямо свлачище, получено в резултат на контакта на риолитни скали и намиращите се под тях водоупорни седиментни скали. Независимо че не е доказано съществуването на митичния певец Орфей, мястото на което се твърди, че е огласявал околността със своята лира е точно там - приказните Смолянски езера.


Преди време Смолянските езера са били над 20 броя, но сега естествените които са останали са само 7 и едно което е превърнато в микроязовир - Керяновия гьол. Другите днес представляват блата, които през дъждовните сезони на някой се появяват малки езерца. Някои от тях са превърнати в рибарници.


смолянските езера

Бистрото езеро, Мътното езеро..


Най-голямо сред езерата е Бистрото езеро с площ от около 8 хектара, в момента размерат му е приблизително от 10 на 10 метра, а най-дълбоко и най-високо разположеното е Мътното езеро на 1500 метра надморска височина. Другите по-големи езера са Лагера, Османовия гьол, Тревистото (Тревното) езеро, Платеното езеро (Керяновия гьол), Силажа и Милушевското езеро. Езеро „Източно" през летно-есенния период пресъхва.


Мътното езеро

Най-красивите, който заслужават и най-много снимки, са последните три, разположени най-високо надморско равнище, след отклонението за хижа „Смолянски езера“. Това са Мътното езеро, Бистрото езеро и Тревистото езеро. Последните две са свързани с речен ръкав. В посока на последното езеро, Мътното, ще видите маркираните с табели „Лирата на Орфей“ и „Трона на Евридика“. Това са съвкупност от дървета, които заедно образуват трон, а другото прилича на лира.


Навсякъде по пътя, ще намерите указателните табели и маркировки, няма как да ги пропуснете. Колкото по-нависоко се качвате, толкова по-осезаемо ще ви обгръща дивата планинска атмосфера на Родопите.


Езеро Лагера

Забележителности в района на Смолянските езера

  • пещера „Ухловицата“
  • екопътека „Каньонът на водопада“
  • местността „Сините вирове“
  • резерват „Сосковчето“
  • скални форми Момата и Невястата

Смолянските езера се намират в непосредствена близост до хотел Смилен, на 20на минути пеша. Като излезете от паркинга на хотела, поемате на ляво в посока ски лифт Смолянски езера, през красива и зелена местност. В околията на езерата, ще намерите много места подходящи за пикник, къмпинг или просто за кратка почивка.