Връх и кула Снежанка

Връх и кула Снежанка

Информация и снимки - Връх Снежанка


Връх Снежанка

Връх Снежанка, който се издига в Родопите на височина 1926 м, се намира само на около 15 км от град Смолян. Той е най-високият в района на Пампорово – българския планински курорт с най-много слънчеви дни, който привлича голям брой български и чуждестранни туристи.

Зимно време родопският връх се превръща в притегателно място за почитателите на зимните спортове (оттук започват голям брой маркирани ски писти), а през лятото привлича онези от туристите, които са запалени по колоезденето, пешеходните преходи и събирането на билки. Снежната покривка на върха обикновено се задържа от месец ноември чак до месец май, като това се дължи на високопланинския климат и на факта, че средната годишна скорост на вятъра е сравнително ниска. От връх Снежанка тръгва маркирана пътека, по която се стига до една от по-малко известните забележителностите в района, а именно Орфеевите скали.

Емблематичната телевизионна кула Снежанка

Една от емблемите на курорта Пампорово е телевизионната кула, която се намира на връх Снежанка и носи същото име като него. Висока е 156 м и е строена през 70-те години на XX в. Оттук Българската национална телевизия и Българското национално радио започват излъчване на емисиите си. Съществуват три начина да се стигне до кула „Снежанка“. Зимно време е най-сигурно да се използва някой от лифтовете, водещи до върха. През лятото освен с лифт човек може да се качи по асфалтиран път. До кулата стигат и много от пешеходните маршрути в района.

На височина над 2000 м е изградено заведение, където туристите могат да си поръчат ободряваща напитка или да хапнат нещо вкусно. Има и панорамна тераса – от нея се разкриват шеметни гледки към курорта Пампорово, към Стара планина, Пирин и Рила. Виждат се Смолянските езера и обсерваторията в Рожен. Твърди се още, че когато времето е ясно и има добра видимост, е възможно човек да зърне Егейско море.