Get Adobe Flash player
English

Родопските гозби

 

        Противно на очакванията, свързани с прословутото "родопско чеверме", повечето ястия в Родопите са безмесни или постни, поради бедноста в миналото на хората в региона. Основно се правят от картофи, царевично брашно, жито, планински подправки и др.
          Пататникът или патетник (от патато или патето - картофи) е типично родопско ястие. Приготвя се от настъргани на едро картофи, лук, сол и джоджен. Всичко това се омесва и се пече на бавен огън в тава върху печка с дърва. Пече се само отдолу - след изпичане на долната кора се обръща и отново се пече. Може да се добави месо, сирене или яйце. Някои слагат чубрица и пръжки.
          Родопски клин - приготвя се от брашно, масло, ориз, сирене, яйца и мляко. Между две разточени кори за баница се разстила плънка от натрошеното сирене, разбитите яйца и сварения и отцеден ориз. Намазва се с масло и се пече на умерена фурна до зачервяване.
          Бороне - приготвя се от спанак, нарязан на ситно и задушен в олио и масло. След изстиване се залива с кисело мляко. Прави се запръжка с масло, чесън и червен пипер и се залива.
          Сарми от лозови листа - приготвя се плънка от нарязани на дребно и задушени в мазнина лук, моркови и ориз - запържен. Лозовите листа се завиват около плънката, с гладката страна навън  и се нареждат плътно в тенждера, притискат се с чиния и се заливат с гореща вода и стопено масло. Варят се на слаб огън. Прави се варена застройка от разбити яйца, кисело мляко и брашно.
         Синдирмьо - приготвя се от разтопен кашкавал, царевично брашно и масло. Яде се задължително топло.

         Други типични родоски ястия са рогатника, катмите, къпаната баница, кешкек, баница с булгур и праз, пареник.

         Ако искате да опитате натурални продукти от Родопите - попитайте в ресторанта ни за истинските картофи, масло, прясно и кисело мляко. Заповядайте!

Вход за партньори

Резервация

Можете да запазите стая за вашето посещение още сега.

Кога ще пристигнете?

Колко нощи ще останете?

Колко души ще бъдете в една стая?
Възрастни: Деца(до 6 г. ):

Добави стая