Кукерски фестивал Песпонеделник

Хотел Смилен > Събития и Мероприятия > Кукерски фестивал Песпонеделник
Песнопонеделник 04 Март

Както всяка година, така и тази, в село Широка лъка ще се състои традиционният кукерски фестивал „Песпонеделник“. Той ще се проведе на 4-ти март (неделя), когато кукери от цяла България ще се съберат на площада на селото, за да изгонят злите духове и да раздрусат чанове в ритъма на българската народна музика.


Кукерите от Широка лъка са известни като „Песяци“, от там идва и самото име на фестивала. Песяци в миналото са били хората, отглеждащи ловни кучета (песове), с които са гонели дивеча. Песяците гонят лошите сили и отварят път на здравето и плодородието. Те се обличат в страшни костюми от животински кожи с големи гърбици, въоръжени със саби. На пояса си имат закачени татралки (хлопки), с които вдигат шум, за да държат надалеч злите духове. На главите си имат страшни маски от цели овчи кожи с рога и дупки за очите и устата.


Не случайно кукерският празник Песпонеделник се провежда в Широка лъка. Селото е съхранило през годините бита и родовите традиции. Кукерството е обичай, практикуван по българските зели отпреди 8 хилядолетия. Кукерските игри са включени и в Националния културен календар. С фестивала се отпразнува началото на новата земеделска година, която символично започва на Сирни Заговезни. Затова и се организира по това време - първата неделя на месец март.


Всяка година повече от 250 участника от цяла България се събират пред читалището в Широка лъка за да изпълнят кукерските ритуали. Има фото изложба, изложба на детски рисунки, концерти, карнавално шествие и други. Повече за историята на кукерите може да научите в Етнографския музей на селото.

Заповядайте при нас - „Смилен“ Хотел, Смолян на този празник на промоционална цена!