Перелик Еко Джаз Фестивал

Хотел Смилен > Събития и Мероприятия > Перелик Еко Джаз Фестивал
28 Юли

Перелик Еко Джаз Фестивал "The Sound of Silence"


На връх Перелик, Родопи, Смолян и тази година ще се състои Перелик Еко Джаз Фестивал "The Sound of Silence". Той обикновено се провежда в последната събота на месец юли, на 2191 метра височина, на втория по височина връх в Родопите, в напълно естествена среда. През 2018 година, фестивалът ще се проведе на 28 юли от 20:00ч.


Фестивалът е част от националният културен календар на България и става все по-популярен. Особена атмосфера на мястото придават оригиналният бит и култура на района и вековната фолклорна и песенна традиция. Събитието се радва на голям обществен интерес и е подкрепяно от Италианския културен институт, Посолството на САЩ в България и други.


Основната цел на фестивала е през месец юли всяка година в сърцето на Родопите да се провокира общуването не само с природата, но и между творци и публика. Джазът е основната водеща линия, защото импровизацията е най-висшата форма на творчество и майсторство, което дава свобода и простор на мислите. Идеята е за максимално сливане на музиканти и публика с изкуството и естествената и неподправена природна среда, в акустичната среда на планината. Топлината и отблясъците на огньове придават магичност на събитието. Джаз фестивала призовава към по-разумно и екологично съществуване.


На миналогодишното 12-о издание имаше рекорден брой хора - около 8000 смолянчани и туристи се качиха на поляните, което е с 2000 повече от 2015-а година. Цели села от палатки и паркинги със стотици автомобили населиха пространството до специално приготвената зала от хиляди тонове слама.


Очаквайте повече информация за магическия джаз фестивала през 2018-а година.