Забележителности в района на хотел „Смилен“


Заобиколен от извисяващи се скали, обли хълмове, ливади и спокойните езера на величествената планина Родопи, Хотел Смилен се намира на спиращо дъха място - тихите и слънчеви южни склонове на Снежанка, по които са разпръснати известните Смолянски езера.

В сърцето на Родопите, около хотел „Смилен“, ще намерите много интересни места за разходка и почивка. Районът изобилства от екопътеки, природни забележителности и исторически места, които заслужават да се видят.

Информация за Смолян

Смолян е образуван на 18 юни 1960г. от градовете Смолян и Устово и селата Езерово и Райково. Административният център на област Смолян е с население 28 160 души, което го прави най-малкият областен град. Смолян е известен с това че е най-дългият град, около 25 км.

Селището датира от дълбока древност, името на града идва от славянското племе смоляни. Старогръцки източници свидетелстват, че родопското светилище на Дионисий било издигнато на високия връх Зилмисос. С този район се свързва и пребиваването на Орфей. В града може да се насладите на автентични родопски къщи във възрожденски стил. Град Смолян се намира на непосредствена близост до ски курортите Пампорово и Чепеларе.


Културни забележителности в град Смолян


Регионален исторически музей „Стою Шишков“ – 8,6 км

В най-старият музей в Родопите, създаден през 1935 година, можете да видите експозицията - „Културно-историческото богатство на Родопите от древността до наши дни“. Музеят разполага с над 150 000 културни артефакти, което го прави една от задължителните забележителности която трябва да посетите!

Регионален исторически музей „Стою Шишков“

Планетариумът в Смолян - 7,5 км

Планетариумът в Смолян е най-голямата астрономическа обсерватория в България. Отваря врати през далечната 1975 година. Планетариумът разполага с телескоп – рефлектор, в основната зала под високия 3 метров купол. Планетариумът разполага с още 3 телескопа, с които при ясно небе може да се наблюдава през деня.

Планетариумът в Смолян

Мемориална къща музей „Ласло Наги“

Kъщa мyзeй ,,Лacлo Haги" в Cмoлян e нaпълнo възcтaнoвeнa. Πpeз eceнтa нa 2015 г. бe oтбeлязaнa 90-гoдишнинaтa oт poждeниeтo нa извecтния пoeт, пpeвoдaч, пyблициcт и гpaфиĸ Лacлo Haги.

Лacлo HAГИ e poдeн нa 17 юли 1925 г. в c. Фeлшьo Иcĸaз (Зaпaднa Унгapия). Cлeдвa няĸoлĸo гoдини живoпиc в бyдaпeщeнcĸaтa Xyдoжecтвeнa aĸaдeмия. Зaвъpшвa литepaтypa в Бyдaпeщa. Oщe cъвceм млaд Лacлo Haги идвa в Бългapия cъc cтипeндия, зa дa изyчaвa бългapcĸaтa литepaтypa. И тъй ĸaтo мнoгo e xapecвaл бългapcĸия eзиĸ, тoй гo e нayчил изĸлючитeлнo дoбpe. Πpeĸapвaл e дocтa вpeмe в Cмoлян. Toй e нayчил и мecтния диaлeĸт и e cтaнaл нaй-дoбpият пpeвoдaч нa бългapcĸи фoлĸлop нa yнгapcĸи eзиĸ. Cлeд зaвpъщaнeтo cи в Унгapия e peдaĸтop, aĸтивнo cътpyдничи нa литepaтypния ceдмичниĸ "Живoт и литepaтypa". Πpeвeждa тpи cбopниĸa c бългapcĸo нapoднo твopчecтвo, ĸaĸтo и ĸлacичecĸa и cъвpeмeннa бългapcĸa пoeзия: Бoтeв, Явopoв, Гeo Mилeв, Cмиpнeнcĸи, Baпцapoв, Лaмap и дp., вĸлючeни в няĸoлĸo aнтoлoгии нa бългapcĸaтa пoeзия.

Мемориална къща музей „Ласло Наги“

Катедрален Храм „Свети Висарион Смоленски“ – 7,6 км

Църквата е втора по големина и величие след храм-паметника „Св. Александър Невски“ в София. Осветена е на 2 юли 2006 г и носи името на Висарион Смоленски - последният епископ на Смолянска епархия, мъчен и убит заради отказа си да приеме исляма по време на първото насилствено помохамеданчване на Родопите.

Катедрален Храм „Свети Висарион Смоленски“

Най-популярните забележителности в района са:


Смолянски езера – 500 м.

Пръснати са по левия склон на долината на Черна река, от Орфеевите скали и връх Снежанка до град Смолян. Образувани са в тилните понижения на голямо свлачище, получено в резултат на контакта на риолитни скали и намиращите се под тях водоупорни седиментни скали.

В миналото са били над 20 езера, но сега са останали само 8, като 7 от тях са естествени, а едно от тях (Керяновия гьол) е превърнато в микроязовир.

Смолянски езера

Връх "Снежанка", Пампорово – 2,4 км

Връх Снежанка е любимата дестинация на българските скиори. От него започват началото си над 35 маркирани писти, които се спускат в един от най-привлекателните зимни курорти у нас - Пампорово. Намира се в сърцето на Родопите, на 15км от Смолян. Най-голямата атракция на Снежанка е Телевизионната кула (156м). Ако се изкачите с асансьор до върха й, ще попаднете в невероятна кафе-сладкарница. От височина над 2000м тя ще ви разкрие пленителни панорамни гледки към Рила, Пирин и Стара планина.

Походът ни към първенеца на Пампорово (1926м) ще бъде изключително лесен и приятен. Отправната ни точка е хижа "Смолянски езера", която се намира на 12км от Смолян. До нея може да стигнете по асфалтов път в посока Девин или по туристическа пътека през квартал Езерово. От хижата поемаме по пътя за двуседалковия лифт "Смолянски езера - Снежанка", който се намира на близо 400м. Само за 15 минути той ще ни изкачи до едно от най-прекрасните места, на които сме стъпвали някога. А ако искате да се насладите по-дълго на похода, може да стигнете и пеша, като следвате пътя, който се вие под лифта. За по-малко от 2 часа ще бъдете на върха, където ви очакват зашеметяващи пейзажи. Ако имате и подходяща ски екипировка, може с удоволствие да изпробвате пистите. Приятно спускане!

Връх Снежанка, Пампорово

Екопътека “Невястата” – 6 км

Екопътека „Невястата“ се намира между пътя Смолян и Пампорово. Ще я намерите на входа за манастира „Св. Пантелеймон“. Пътеката е с дължина около 900 метра, а маршрута е подходящ и за неопитни туристи. Времето за преминаване е около 2 часа. Ще се учудите как 900 метра се минават за 2 часа? Ще Ви кажем: на всеки 100 метра пред Вас се откриват феноминалните гледки на планината на Орфей и няма как да не отделите поне по няколко минути за да им се насладите. „Невястата“ води до един от символите на град Смолян - Скала Невястата (Турлука). На мястото има стена за катерене, беседки, алпийски тролей и детска площадка.

Екопътека Невястата

Смолянски водопад – 6 км

Природната забележителност „Смолянски водопад“ се намира в гр. Смолян в "Чилингирска махала". Водопадът е на Крива река. Височината на водния пад е 20м. Легендата гласи, че известният Салих Ага, чийто конак се е намирал на мястото на днешното военно поделение, е избил редица първенци на Смолян, хвърляйки ги в урвата.

Смолянски водопад

Орфееви скали – 13,7 км

Орфеевите скали се намират на около 20 минути под връх Снежанка. Маршрутът е лесен и добре маркиран. Разходката си заслужава заради спиращата дъха панорамна гледка! Смолянските езера и върховете на Родопите! Името на Орфеевите скали идва от митичния певец Орфей. Легендите твърдят, че той се е вдъхновявал от гледките, свирил на арфата си, а музиката му се носела из целите Родопи.

Орфееви скали

Чудните мостове – 15,4 км

Чудните мостове са скален феномен, известен също с името Скалните мостове. Разположен е в карстовата долина на река Еркюприя в Западните Родопи, на 1450 м надморска височина, в подножието на връх Голям Персенк (2091 м). Скалният феномен се намира на 80 км южно от Пловдив, на 35 км северозападно от Чепеларе и само на 5 км северозападно от село Забърдо. Мостовете са обявени за природна забележителност с постановление на Министерския съвет No.4941 от 18.07.1949. Покрай Чудните мостове преминава пешеходният път от село Орехово за село Забърдо.

Чудните мостове

Връх „Турлата“ – 15,5 км

Връх Турлата е висок 1822 метра. Представлява силно изразена геоморфоложка форма, която отдалеч прилича на купа сено, издигната сред стикълските ливади. Някога тук се е издигала голяма средновековна крепост. До върха се отива по стъпаловидните тераси, оформящи древния път към крепостните врати. Южните му склонове са скалисти, обилно обрасли с трева, а северните са гъсто покрити с елхови гори. От Солища до върха се стига пеш за около един час.

Връх Турлата

Връх „Голям Перелик“ – 16 км

Връх Голям Перелик (2 191 м) е най-високият връх в Родопите. С него Родопа се нарежда на седмо място сред българските планини. Планинското било е покрито с прекрасни иглолистни гори, сред които се намират живописни поляни.

Районът край върха е изключително привлекателен през всички сезони и предлага разнообразни възможности за пешеходен, пещерен и ски туризъм. В близост се намира връх Широколъшки снежник (2 188 м) – вторият по височина в Родопите, наричан още Орфей, както и пещера „Ледницата”, а в подножието на Перелик са селата Гела, Солища, Стикъл и Широка лъка. Килимите от дъхави цветя и билки, гъбите и дивите плодове тук са в изобилие.

Връх Голям Перелик

Село Смилян – музей на боба 24,4 км

Село Смилян е едно от най-старите селища в Средните Родопи. Намира се на 15 км от град Смолян и на 20 км от границата с Гърция. Селото е разположено на двата бряга в горното течение на р. Арда, на 820-850 м надморска височина. Името на село Смилян идва от името на славянските племена смолени, които са го създали. Запазените и до наши дни стара часовникова кула и къщи в типичния родопски стил – изградени от камък и дърво, са доказателство за вековната история на селото. Часовниковата кула е висока над 10 метра. Първоначално е строена за наблюдателница, когато Смилян е бил административен център на област в Османската империя. Отгоре се виждат пътят и цялото поречие на река Арда и местните жители навреме са били предупреждавани за идващ враг. Смилян е най-популярен с вкусния местен сорт фасул, от който се приготвят разнообразни ястия.От 2003 г. ежегодно в селото се организира празник на смилянския фасул, всеки последен уикенд на месец ноември. Традиционно празникът се открива с топовния гърмеж на бобеното оръдие. В края на месец август в селото се организира и голям събор „Бащино огнище”. На него се събират жители на Смилян и техните роднини и близки, пръснали се навсякъде по света.

Село Смилян – музей на боба

Момчиловата крепост – 23,9 км

Момчиловата крепост се намира източно, на 20км от Смолян, край Село Градът. Крепостта е построена, вероятно през VI век, служела е срещу варварските нашествия. Построена на стратегическо място, с пряк изглед към крепостите Кечикая и Турлука. Крепостта е била опожарена при славянските нашествия. На това място оживяват легендите за Момчил войвода.

Момчиловата крепост

Орлово око – 49 км

„Орлово око“ е платформа за наблюдение и туристическа атракция в Западните Родопи. Построена през 2009 година от туристическо дружество „Родопея“, село Ягодина, в близост до Ягодинската пещера.

Платформата е построена на ръба на скала, разположена на 1563 метра надморска височина. Денивелацията по отвес от платформата до шосето в Буйновското ждрело е повече от 600 метра.

Орлово око

Пещера „Дяволското гърло“ – 53,9 км.

Пещера Дяволското гърло е една от забележителните феномени на Триградското ждрело, намира се на 1,5км от Триград. Тя е отворена целогодишно, на всеки час се събира група и можете да влезете с екскурзовод. Дължината пещерата е около 1 км, а самия маршрут около 350 метра. Тя е цялостно обезопасена с парапети, с постоянна температура от 8 градуса.

Пещера Дяволското гърло

Ягодинска пещера – 51,5 км

Ягодинската пещера се намира в Буйновското ждрело, близо до родопското село Ягодина. Тя е една от най-известните и посещавани пещери в България. Със своите 8501 м дължина на галериите тя се нарежда на четвърто място сред най-дългите пещери у нас и на първо място в Родопите. Температурата е между 6 и 8 ° С целогодишно, а влажността над 90 % (като в повечето пещери).

Ягодинската пещера представлява сложна система на няколко етажа, образувана в мрамори. Благоустроен е най-долният етаж, но освен него има още два взаимносвързани етажа на пещерата. Туристическият маршрут преминава през два изкуствени отвора – вход и изход. Естественият вход на пещерата се намира на километър надолу по течението на Буйновската река. В него са намерени останки от жилище от епохата на енеолита (каменно-медна) – керамични съдове, оръдия на труда, керамична пещ и др. Проучвания показват, че на това място са живели майстори грънчари, които добивали глината от вътрешността на пещерата. След разкопки и реставрация този вход е превърнат в музейна експозиция. Залата, с която започва туристическата обиколка, е Новогодишната зала. В нея пещерняците от района и техни гости от други места посрещат Нова година, а за повдигане на настроението се донася истинска коледна елха.

Ягодинска пещера

Пещера "Ледницата" - 29 км

Пещера "Ледницата" се намира на 7.5 км западно от село Гела (Смолянско), сред стара букова гора, близо до хижа "Ледницата". Пещерата е част от  карстовата местност Злостен, обявена за природна забележителност. Тук на площ от 358 ха са съсредоточени едни от най-известните, предимно пропастни,  пещери, една от които е Ледницата.

Пещера Ледница